Stamppot boerenkool met pecannoten en buffelmozzarella
Voor 2 personen, hoofdgerecht, vegetarisch, (biologisch), 35 minuten
Ingrediënten:
- 750 gram (biologische) aardappelen
- 300 gram (biologische) gesneden en gewassen boerenkool
- ½ bakje (biologische) kastanjechampignons
- 1 teen (biologische) knoflook
- ½ - 1 bol (biologische) buffelmozzarella
- 2 eetlepels (biologische) crème fraîche
- 50 gram (biologische) ongezouten pecannoten
- 2 eetlepels (biologische) gedroogde basilicum
- scheutje (biologisch) bak en braad vloeibaar (bijvoorbeeld van Healthy Planet, te koop bij Ecoplaza)
- peper (vier kleuren uit de pepermolen)
- snufje zout
- evt. 1 eetlepel (biologische) mosterd
- evt. scheutje (biologische) olijfolie
Bereiden:
- Doe de boerenkool in een grote pan. Schil en was de aardappelen en snijd ze doormidden of in vieren, afhankelijk van de grootte. Leg de aardappelen op de boerenkool, voeg een snufje zout toe en doe er zoveel water bij dat het geheel net onder water staat. Breng aan de kook, zet daarna het vuur zachter en kook alles in ongeveer 20 minuten gaar.
- Snijd ondertussen vast de buffelmozzarella in kleine plakjes en zet deze apart. Borstel daarna de champignons schoon en snijd ze in kwarten. Bak de champignons een paar minuten op vrij zacht vuur in bak en braad vloeibaar en voeg daarna 1 teen knoflook uit de knoflookpers toe. Nog 1 minuut het geheel bakken.
- Zodra de aardappelen en boerenkool gaar zijn het water afgieten. Voeg de crème fraîche, peper en eventueel mosterd toe en stamp alles met een stamper goed fijn. Roer de champignons met knoflook, de basilicum en de helft van de buffelmozzarella er voorzichtig doorheen. Even op laag vuur doorwarmen.
- Serveren op borden met de rest van de buffelmozzarella, de pecannoten en eventueel een scheutje olijfolie. Eet smakelijk!
Weetjes:
- Bak- en braadproducten zijn rijk aan goede onverzadigde vetzuren en er wordt vitamine A en D aan toegevoegd. In olie zit geen vitamine A en D. Daarom is het advies om maximaal 1/3 van het bereidingsvet te gebruiken in de vorm van olie.
- Pecannoten zijn goede vleesvervangers. Ze bevatten veel eiwitten, zink, vitamine B1 en onverzadigde (gezonde) vetten.