Witlof-artisjoksalade in vijf minuten


Voor 2 personen, bijgerecht, vegetarisch, 5 minuten




Ingrediënten:

  • 2 struikjes witlof
  • 1 blik artisjokken
  • 4 eetlepels zonnebloempitten
  • 4 eetlepels pompoenpitten
  • 4 eetlepels pecannoten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel mosterd
  • peper (vier kleuren uit de pepermolen)

Bereiden:

  1. Snijd de stronkjes witlof in de lengte doormidden, verwijder de harde kern en snijd in reepjes. 
  2. Laat de artisjokken uitlekken en snijd ze daarna in kwarten. Doe de artisjokken en de witlof in een ruime schaal. 
  3. Maak in een klein kommetje of beker een dressing van de peper (naar smaak), olijfolie, witte wijnazijn en mosterd. Goed roeren!
  4. Giet de dressing over de salade, voeg 2/3 van de noten en pitten toe en hussel goed door. Bestrooi met de rest van de noten en pitten. Eet smakelijk! Lekker met Vlaamse frieten!

Weetjes:

  • Zaden en noten zijn heel gezond, omdat ze veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten.
  • Pompoenpitten bevatten veel vitamine E, fosfor, magnesium en ijzer.
  • Zonnebloempitten bevatten veel vitamine B en E, koper, magnesium, fosfor en seleen en werken cholesterolverlagend. 
  • Pecannoten zijn goede vleesvervangers. Ze bevatten veel eiwitten, zink, vitamine B1 en onverzadigde (gezonde) vetten.