Witlof-artisjoksalade in vijf minuten
Voor 2 personen, bijgerecht, vegetarisch, 5 minuten
Ingrediënten:
- 2 struikjes witlof
- 1 blik artisjokken
- 4 eetlepels zonnebloempitten
- 4 eetlepels pompoenpitten
- 4 eetlepels pecannoten
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 1 theelepel mosterd
- peper (vier kleuren uit de pepermolen)
Bereiden:
- Snijd de stronkjes witlof in de lengte doormidden, verwijder de harde kern en snijd in reepjes.
- Laat de artisjokken uitlekken en snijd ze daarna in kwarten. Doe de artisjokken en de witlof in een ruime schaal.
- Maak in een klein kommetje of beker een dressing van de peper (naar smaak), olijfolie, witte wijnazijn en mosterd. Goed roeren!
- Giet de dressing over de salade, voeg 2/3 van de noten en pitten toe en hussel goed door. Bestrooi met de rest van de noten en pitten. Eet smakelijk! Lekker met Vlaamse frieten!
Weetjes:
- Zaden en noten zijn heel gezond, omdat ze veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten.
- Pompoenpitten bevatten veel vitamine E, fosfor, magnesium en ijzer.
- Zonnebloempitten bevatten veel vitamine B en E, koper, magnesium, fosfor en seleen en werken cholesterolverlagend.
- Pecannoten zijn goede vleesvervangers. Ze bevatten veel eiwitten, zink, vitamine B1 en onverzadigde (gezonde) vetten.