Deze groentebouillon kun je gebruiken als basis voor bijvoorbeeld risotto of soep. De bouillon is ook gemakkelijk in grote hoeveelheden te maken om bijvoorbeeld in porties in te vriezen. Zo heb je van één keer werk vele keren een pure en heerlijke maaltijd!
Voor vier personen, vegetarisch, 40 minuten
Ingrediënten:
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijn gesneden
- 400 gram groente:
- gebruik een aantal ‘restjes’, bijvoorbeeld wortel, prei, venkel en bleekselderij en snijd deze fijn
- gebruik een pakje diepvriessoepgroenten of soepgroenten uit de koeling
- 2 laurierblaadjes
- een paar eetlepels gedroogde of een paar handjes verse kruiden, bijvoorbeeld peterselie, marjolein en tijm
- klontje boter of scheutje olie
- 1 theelepel zout
- peper naar smaak
- 1 liter water
Bereiden:
- Neem een pan met dikke bodem en verhit de boter of olie. Voeg de ui toe, met een snufje van het zout, en fruit 5 minuten op zacht vuur.
- Voeg daarna de knoflook, groenten en kruiden toe en bak een paar minuten mee.
- Voeg daarna het water, de rest van het zout, verse gemalen peper naar smaak en de laurierblaadjes toe. Breng alles aan de kook, zet daarna het vuur zachter en laat 30 minuten doorkoken.
- Leg daarna een fijne zeef op een schone pan en giet de bouillon hierdoor. Goed uit laten lekken. De inhoud van de zeef kan weg (de smaken zijn opgenomen door het vocht). Je bouillon is klaar!