Mosterdsoep met rode ui en tijm
Voor vier personen, vegetarisch, 15 minuten
Ingrediënten:
- 1 l groentebouillon, zie recept groentebouillon (basis)
- 1 rode ui, gesnipperd
- snufje zout
- 45 gram boter
- 40 gram bloem
- 1-2 eetlepels gedroogde tijm
- 2-4 eetlepels grove mosterd (afhankelijk van de soort en je eigen smaak)
- een scheut (soja)room
Bereiden:
- Verhit een klontje van de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui met een snufje zout 5 minuten op vrij zacht vuur.
- Voeg de rest van de boter toe. Zodra deze is gesmolten, zet je het vuur helemaal zacht en voeg je lepel voor lepel de bloem toe, waarbij je ondertussen met een garde goed blijft roeren. Je krijgt nu een roux, laat deze nog een paar minuten al roerend garen.
- Voeg met behulp van een soeplepel de eerder gemaakte bouillon toe. Het is belangrijk om dit met kleine scheppen tegelijk te doen en steeds goed met een garde te roeren. Zo krijgen klontjes geen kans!
- Na het toevoegen van alle bouillon, de soep aan de kook brengen en de mosterd en tijm toevoegen. Laat nog vijf minuten doorkoken. Voeg de (soja)room en desgewenst nog wat peper toe. Eet smakelijk!