Erwtensoep

Voor ongeveer 3 liter erwtensoep, vegetarisch, 

voorbereiden: 35 minuten, daarna nog 90 minuten koken 

(af en toe roeren)


Ingrediënten
De erwtensoep in de maak

Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • 1 flinke ui
  • 400 gram knolselderij
  • 250 gram prei
  • 200 gram aardappel
  • 200 gram zoete aardappel
  • 200 gram courgette
  • 200 g wortel
  • 3 tenen knoflook
  • 500 gram spliterwten
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 liter water
  • 2 eetlepels oregano, 2 eetlepels peterselie, 2 eetlepels tijm
  • 1 eetlepel basilicum, 1 eetlepel dille
  • 1 theelepel munt
  • peper en zout
  • olie/boter/bak en braad vloeibaar

Bereiden:

  1. Was de spliterwten en breng ze daarna in een grote pan met het water, de laurierblaadjes en 1 theelepel zout aan de kook. Zet het vuur zachter als alles kookt.
  2. Schil en snijd ondertussen de ui, knolselderij, prei, aardappel, zoete aardappel, wortel, courgette en knoflook in plakjes en blokjes. 
  3. Verhit een beetje bak en braad vloeibaar, olie of boter in een grote pan met dikke bodem. Fruit eerst de ui vijf minuten en voeg daarna de groenten en aardappelen toe. Nog vijf minuten bakken.
  4. Daarna de hele inhoud bij de pan met spliterwten in doen. De kruiden en wat peper toevoegen, alles aan de kook brengen en ongeveer anderhalf uur laten koken. Proef en voeg eventueel nog wat peper of zout toe. Serveren met bijvoorbeeld roggebrood (besmeerd met zuivelspread). Eet smakelijk! 

Weetjes: 

Peulvruchten (bonen, erwten en linzen) zijn goede vleesvervangers, mits ze gecombineerd worden met een graanproduct, zoals volkoren pasta, volkoren brood, roggebrood of zilvervlies rijst. Op deze manier wordt het eiwit uit peulvruchten goed opgenomen. Dit komt doordat granen veel methionine en weinig lysine bevatten; bij peulvruchten is dit precies andersom. Door de twee te combineren ontstaat een goed bruikbaar eiwit.