Stamppot witlof met noten en blauwe kaas

Voor 3-4 personen, vegetarisch, (biologisch), 25 minuten



















Ingrediënten:

bij voorkeur alles biologisch:
  • 1 kg aardappelen
  • 1 kg witlof
  • 1/2 bakje tuinkers
  • 2 theelepels mosterd
  • scheutje (slag)room
  • 50 gram blauwe kaas
  • 50 gram gemengde noten (bijvoorbeeld hazelnoten en amandelen)
  • 4 eetlepels zonnebloempitten
  • olie/boter/bak en braad vloeibaar
  • peper en zout

Bereiden:

  1. Schil en was de aardappelen, snijd ze in stukken en breng ze met een snufje zout aan de kook. Laat op zacht vuur koken tot ze gaar zijn. 
  2. Snijd ondertussen de blauwe kaas in kleine blokjes. Was de tuinkers voorzichtig en laat deze goed uitlekken. 
  3. Snijd de stronkjes witlof in de lengte doormidden, verwijder de harde kern, snijd in reepjes en was ze. Goed laten uitlekken of in de slacentrifuge drogen.
  4. Verhit een beetje bak en braad vloeibaar, olie of boter in een pan en roerbak de witlof hier vijf minuten in. 
  5. De gare aardappelen afgieten, room en mosterd toevoegen en met een stamper fijn stampen. 
  6. Roer de blauwe kaas, de noten, de witlof, de zonnebloempitten en de tuinkers erdoor. Eet smakelijk!   

Weetjes:

  • Zaden en noten zijn heel gezond, omdat ze veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten.
  • Zonnebloempitten bevatten veel vitamine B en E, koper, magnesium, fosfor en seleen en werken cholesterolverlagend.