Rijst met kruidige tomaten-aubergine saus en gebakken ei

Deze tomaten-aubergine saus kun je zo pittig en kruidig maken als jij en je tafelgenoten zelf willen, waardoor dit gerecht bij velen in de smaak zal vallen. Dit gerecht maak je ook makkelijk in grote hoeveelheden.

Hoofdgerecht voor 2 personen, vegetarisch, 25 minuten. 


Rijst met kruidige tomaten-aubergine saus en gebakken ei,
geserveerd met sambal badjak, atjar tjampoer en seroendeng















Ingrediënten:

  • 200 gram zilvervliesrijst
  • 1 ui
  • 1 blikje tomatenblokjes of gepelde tomaten
  • 1 aubergine
  • 1 eetlepel kerriepoeder *
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 2 theelepels sambal badjak *
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 eieren
  • beetje olie, boter of bak en braad vloeibaar

Bereiden:

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
  2. Snipper ondertussen een ui en fruit deze in een wok of hapjespan minimaal 5 minuten in een beetje olie, boter of bak en braad vloeibaar op zacht vuur. 
  3. Was ondertussen de aubergine en snijd deze in blokjes van 1 x 1 cm. 
  4. Voeg het kerriepoeder en kaneelpoeder toe aan de gefruite ui, bak 1 minuut mee en voeg daarna de aubergineblokjes toe. Zet het vuur iets hoger en bak alles een paar minuten.    
  5. Voeg daarna de tomaten, de sambal en de ketjap toe. Breng aan de kook en laat daarna 10-15 minuten pruttelen.
  6. Bak ondertussen de eieren en giet de gare rijst af.
  7. Serveer de rijst met de saus en het ei en serveer er voor de liefhebbers atjar tjampoer, seroendeng en sambal bij. Eet smakelijk!   

Weetjes:

  • * Dit gerecht maak je gemakkelijk meer of minder pittig en kruidig door meer of minder kerriepoeder en sambal te gebruiken. 
  • Kerriepoeder is een mengsel van kruiden, zoals gember, koriander, kurkuma, komijn en peper.
  • Aubergines bevatten veel vezels.