Verrassend snelle en smakelijke stamppot met tuinerwten en maïs

Voor drie tot vier personen, vegetarisch, 25 minuten
















Ingrediënten: 

  • 1,25 kg (biologische) aardappelen
  • 400 gram (biologische) tuinerwten, diepvries
  • 300 gram (biologische) maïs, uit blik
  • 200 gram feta *
  • minimaal 1 theelepel mosterd, naar smaak
  • 8 eetlepels zonnebloempitten
  • 6 eetlepels pompoenpitten
  • peper en zout


Bereiden:

  1. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken van dezelfde grootte. Breng ze in ruim water met een snufje zout aan de kook en zet daarna het vuur zachter.
  2. Voeg als de aardappelen bijna gaar zijn de tuinerwten rechtstreeks uit de diepvries toe, breng het water opnieuw aan de kook en laat alles nog ongeveer vijf minuten koken, zodat de tuinerwten en de aardappelen gaar zijn. 
  3. Verwarm ondertussen in een andere pan de maïs in het eigen vocht.
  4. Snijd de feta vast in blokjes.
  5. Giet het vocht van de aardappelen en tuinerwten grotendeels af, zodra ze gaar zijn. Er mag een bodempje vocht overblijven, om de stamppot smeuïg te maken. Voeg de maïs met het vocht toe, evenals wat mosterd en peper naar smaak. Met een stamper het geheel goed fijn stampen. 
  6. Roer er daarna de pitten doorheen en eventueel (een deel van) de feta. Je kunt ook alle feta gebruiken als garnering. Eet smakelijk!

Weetjes:

  • * Let er op dat je echte feta koopt. Supermarkten verkopen vaak ook 'witte kaas blokjes', 'mediterrane kaas' of 'saladeblokjes'. Dit wordt gemaakt van koeienmelk en is veel minder smakelijk dan feta, die wordt gemaakt van schapen- en/of geitenmelk.
  • Zaden en noten zijn heel gezond, omdat ze veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten.
  • Pompoenpitten bevatten veel vitamine E, fosfor, magnesium en ijzer.
  • Zonnebloempitten bevatten veel vitamine B en E, koper, magnesium, fosfor en seleen en werken cholesterolverlagend.