Dit heerlijke pastagerecht staat binnen een kwartier op tafel, je hebt weinig ingrediënten nodig en deze maaltijd zit ook nog eens boordevol vitaminen en mineralen!
voor 2-3 personen, hoofdgerecht, vegetarisch, 15 minuten
Ingrediënten:
- 200 gram volkoren pasta, bijvoorbeeld spaghetti
- 1 blikje kikkererwten
- 350 gram trostomaten
- 100 gram crème fraîche
- olijfolie, peper, zout, (gedroogde) Italiaanse kruiden
- 2 eetlepels edelgistvlokken*
- handje pompoenpitten
Bereiden:
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in flink water met een snufje zout gaar.
- Was ondertussen de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder het kroontje.
- Vijf minuten voordat de pasta gaar is kun je de kikkererwten in hun vocht verwarmen (niet koken) en afgieten. Voeg daarna de tomaten toe en warm het geheel op heel zacht vuur een paar minuten door, zodat de tomaten wel warm zijn, maar hun stevigheid behouden.
- Giet de gare pasta af en schenk er een scheutje olijfolie overheen. Roer er de crème fraîche, een paar eetlepels Italiaanse kruiden (bijvoorbeeld basilicum en oregano) en peper naar smaak door. Warm een minuutje door.
- Schep de pasta op borden, schep de kikkererwten en tomaten erop en garneer met pompoenpitten en edelgist. Eet smakelijk!
Weetjes:
- * edelgistvlokken zijn te koop in veel biologische supermarkten en natuurwinkels. De hartige smaak doet denken aan parmezaanse kaas, maar edelgistvlokken bevatten geen zuivel, amper vet en de vlokken zijn rijk aan vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Als je de voedingswaarden optimaal wilt benutten, is het beter om de edelgist niet te verhitten, maar pas aan het eind over het eten te strooien. Ook lekker op een boterham met tomaat!
- Pompoenpitten bevatten veel vitamine E, fosfor, magnesium en ijzer.
- Kikkererwten zijn rijk aan vezels, eiwitten, ijzer. De eiwitten uit peulvruchten worden het beste opgenomen als ze gecombineerd worden met een graanproduct, zoals volkoren pasta, zilvervlies rijst, volkoren brood of roggebrood. Dit komt doordat granen veel methionine en weinig lysine bevatten; bij peulvruchten is dit precies andersom. Door de twee te combineren ontstaat een goed bruikbaar eiwit.