Humous in diverse varianten

Broodbeleg, vegetarisch, 10 minuten


Humous is heerlijk als (brood)beleg en je kunt er eindeloos mee variëren. Je kunt één soort tegelijk maken, of de basis maken, deze spitsen in meerdere delen en dan naar wens extra's toevoegen.

Humous met tomaat op crackers
Humous met cranberrybonen op brood

Ingrediënten:


Basis:
  • 300 gram kikkererwten, geweekt en gekookt, of uit blik
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels sesamzaad en 1 eetlepel lijnzaad (of 4 eetlepels sesamzaad)
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • peper 

Varieer met diverse extra's, zoals:
  • teentje(s) knoflook
  • 1 theelepel  harissa
  • 1 tomaat, in kleine blokjes gesneden, gebruik ook het vocht als je de humous extra smeuïg wilt maken
  • een paar eetlepels bonen, geweekt en gekookt, of uit blik

Keukenbenodigdheden:

vijzel + stamper (of een keukenmachine)

Bereiden:

  1. Doe de kikkererwten in een ruime bak (eventueel met een beetje kookvocht), voeg de olijfolie en het citroensap toe en maak er met een stamper een smeuïge massa van (of doe dit in een keukenmachine). 
  2. Doe alle zaadjes en de peper (en eventueel knoflook en/of harissa) in een vijzel en maal alles fijn (of voeg dit toe aan de keukenmachine). 
  3. Doe nu alles bij elkaar en stamp nog even goed door. Voeg eventueel aan (een deel van) de humous extra's toe, zoals tomaat of bonen. Lekker op brood of een cracker. Eet smakelijk!