Risotto met bieten, rucola en walnoten

Hoofdgerecht, vegetarisch, 2-3 personen, 35 minuten


Een zeer smakelijk gerecht dat je kunt maken met verse bieten of voorgekookte bieten. De gebruikte bieten op de foto zijn o.a. te koop bij de Landwinkel en hebben een delicatere smaak dan rode bieten.  

Risotto met verse gele biet
en chioggia biet (rood-wit geringd)

Ingrediënten:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 3 flinke bieten:
      • geschild, in kleine blokjes gesneden en net gaar gekookt (bewaar evt. beetje kookvocht)
      • of kant-en-klare (bewaar evt. een beetje bietensap)
  • 200 gram arboriorijst, of andere risottorijst 
  • 100 ml witte wijn
  • 200 gram tomatenblokjes of gepelde tomaten
  • ongeveer 400 ml hete groentebouillon, of 300 ml bouillon + 100 ml kookvocht van de bieten of bietensap
  • 50 gram rucola, gewassen, evt. iets fijner gesneden
  • peper
  • (verse) dille 
  • parmezaanse kaas of edelgistvlokken* om te garneren
  • 60 gram walnoten
  • scheutje olie

Bereiden:

  1. Verhit in een pan met dikke bodem een scheutje olie. Fruit de ui 5 minuten op zacht vuur. Bak de knoflook een minuutje mee en roer alle rijst erdoor tot de korrels glazig worden.
  2. Blus af met de wijn. Voeg de tomaten en de bietjes toe. Breng al roerend aan de kook. 
  3. Voeg zodra het vocht is opgenomen door de rijst een soeplepel bouillon toe. Blijf roeren en schep er steeds een soeplepel bouillon bij als de vorige hoeveelheid bijna helemaal door de rijst is opgenomen. Een deel van de bouillon kun je vervangen door bietensap of bietenkookvocht, dan wordt de bietensmaak nog sterker. Ga door totdat de bouillon (grotendeels) is gebruikt en de risotto gaar is.
  4. Zet dan het vuur uit en roer de rucola, dille en walnoten erdoor. Breng op smaak met peper.  
  5. Garneer met parmezaanse kaas of edelgist. Eet smakelijk!

Weetjes:

* edelgistvlokken zijn te koop in veel biologische supermarkten en natuurwinkels. De hartige smaak doet denken aan parmezaanse kaas, maar edelgistvlokken bevatten geen zuivel, amper vet en de vlokken zijn rijk aan vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Als je de voedingswaarden optimaal wilt benutten, is het beter om de edelgist niet te verhitten, maar pas aan het eind over het eten te strooien. Ook lekker op een boterham met tomaat!