Linzensoep

Op een winterse dag met sneeuw en een gure wind kreeg ik enorm zin in een stevige soep als lunchgerecht! De voorraadkasten en koelkast waren alleen inmiddels wel aardig hun normale volume kwijt. Toen bedacht ik met een paar basisingrediënten deze heerlijke, snelle en voedzame linzensoep.
Check jouw voorraad en kook mee!

Lunch of diner, vegetarisch, 4 personen, 30 minuten








Ingrediënten:


  • 1 ui
  • (olijf)olie, boter of bak en braad vloeibaar 
  • een paar aardappelen
  • 1 prei
  • 3 tenen knoflook
  • 1 theelepel komijnzaad 
  • 1 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes
  • 150 gram rode linzen (in een zeef afgespoeld en uitgelekt)
  • gemalen (chili)peper
  • 1 laurierblaadje en 1 curryblaadje
  • zout 

Bereiden:

  1. Pel en snijd de ui en fruit deze 5-10 minuten in olie, boter of bak en braad vloeibaar in een pan met dikke bodem. Af en toe roeren.
  2. Schil en was ondertussen de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Snijd en was ook de prei. 
  3. Voeg de aardappelen en prei toe aan de ui. Bak een paar minuten mee. Voeg daarna de fijn gesneden knoflook en het komijnzaad toe. Bak nog 1 minuut. 
  4. Voeg dan het blik tomaten toe en nog 3 tot 4 keer de hoeveelheid water die in het blik past, afhankelijk van hoe dik je de soep wilt. Voeg daarna de linzen, de gemalen (chili)peper en het laurierblaadje en curryblaadje toe. Breng het geheel aan de kook en laat het minimaal 20-30 minuten pruttelen, totdat de linzen en aardappelen gaar zijn en de smaken in de soep zijn getrokken. 
  5. Breng op smaak met zout en (chili)peper en eventueel een scheutje olijfolie. Lekker en voedzaam met volkoren brood (zie Weetjes). Eet smakelijk!   

Weetjes: 

Peulvruchten (bonen, erwten en linzen) zijn goede vleesvervangers, mits ze gecombineerd worden met een graanproduct, zoals volkoren pasta, volkoren brood, roggebrood of zilvervlies rijst. Op deze manier wordt het eiwit uit peulvruchten goed opgenomen. Dit komt doordat granen veel methionine en weinig lysine bevatten; bij peulvruchten is dit precies andersom. Door de twee te combineren ontstaat een goed bruikbaar eiwit.