Marokkaanse soep


Maaltijdsoep, vegetarisch/veganistisch, 35 minuten

Een goedgevulde kruidige soep waar je blij van wordt!
Extra benodigdheden: een staafmixer.  

Op de foto: marokkaanse soep met mungbonen, rozijnen, volkoren couscous en munt.

Ingrediënten (voor ongeveer 4 personen):

  • 1-2 el kokosolie 
  • 1 ui, fijngesneden
  • 400 gram spitskool (ongeveer een halve spitskool, de rest kun je bijvoorbeeld een andere dag spitskoolcurry van maken)
  • 1/2 tl knoflookpoeder of 1-2 teentjes knoflook fijngesneden, 1 tl komijnpoeder (djinten), 1 tl korianderpoeder (ketoembar), 2 tl kaneel, snufje (chili)peper
  • 400 gram tomatenblokjes of gepelde tomaten
  • 1,5 liter groentebouillon of 1,5 liter water + 2 groentebouillonblokjes
  • 150 gram couscous (liefst volkoren) + kokend water (voor hoeveelheid zie verpakking couscous)
  • 200-250 gram peulvruchten, al gekookt of uit blik (uitgelekt) (bijv. kikkererwten, ogenbonen of mungbonen)
  • 50 gram rozijnen of fijngesneden gedroogde abrikozen 
  • 2 el fijngesneden munt of gedroogde munt

Bereiden:

  1. Snipper de ui. Fruit deze 5 minuten in de olie in een pan met dikke bodem. 
  2. Snijd, was en droog ondertussen de spitskool (wassen en drogen gaat makkelijk in een slacentrifuge). Voeg daarna toe aan de ui en bak een paar minuten mee.
  3. Voeg de knoflook(poeder), komijnpoeder, korianderpoeder, kaneel en peper toe en bak 1 minuut mee.
  4. Voeg de tomaten en de groentebouillon toe, roer goed en breng aan de kook. Laat 15 minuten koken, wel af en toe roeren. Daarna met de staafmixer een redelijk gladde soep van maken en op zacht vuur laten staan.   
  5. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  6. Voeg - terwijl de couscous staat te wellen - de peulvruchten en de rozijnen/abrikozen toe aan de soep en warm goed door.
  7. Serveer de soep met de couscous en de munt. Eet smakelijk!